Veelgestelde vragen

1. Wanneer mag ik na een operatie weer eten en drinken?
Dat hangt af van de operatie. Waarschijnlijk mag je eerst wat water drinken. Als dat goed gaat, mag je wat limonade en ook wat eten.

2. Kan ik echt niet wakker worden tijdens de operatie?
Nee, je kunt niet wakker worden. De dokter die de narcose geeft (de anesthesist) controleert de hele tijd of je nog diep genoeg slaapt.

3. Wanneer mag ik na de narcose weer roken?
Als je na de operatie weer wat opgeknapt bent, mag je roken bij het rookpunt. Dat is bij de hoofdingang. Er moet wel een volwassene met je mee. Nog beter is het om een aantal dagen helemaal niet meer te roken, want dit kan de genezing belemmeren.

Je mag niet roken als je nog een infuus hebt waardoor je medicijnen krijgt. En als je aan je keelamandelen of in je mond geopereerd bent, mag je pas na twee weken weer roken.

4. Hoe moet het als ik ongesteld ben tijdens de operatie?
Je kunt gewoon een maandverband of een tampon dragen. Dan is er niets aan de hand.

5. Mag ik mijn bh aanhouden tijdens de operatie?
Nee, je mag je bh niet aanhouden. Voor de operatie wordt er een aantal plakkers op je borst geplakt, zodat de dokter je hartslag goed in de gaten kan houden.

6. Kan ik internetten in het ziekenhuis?
Ja, dat kan. Als je uit bed mag, kun je in de speelkamer internetten. Als je in bed moet blijven, kun je daar een laptop of een iPad krijgen. Als je je eigen laptop of iPad meeneemt, is dat op eigen verantwoording. Wij raden het je niet aan. De kinderafdeling in Nieuwegein beschikt over draadloos internet (Wifi), maar alleen voor apparatuur van het ziekenhuis.

7. Mag ik mijn mobiele telefoon bij me houden?
Dat mag, maar is op eigen verantwoording. Houd wel rekening met je kamergenoten als je aan het telefoneren bent. Als je van de afdeling afgaat vanwege een onderzoek of operatie, mag je mobiel niet mee.

8. Als ik iets wil vragen zonder dat mijn ouders daar bij zijn, hoe doe ik dat dan?
Je kunt de verpleegkundige in vertrouwen nemen. En dat geldt ook voor de kinderarts en de pedagogisch medewerkster. Wat je tegen hen zegt, blijft - als jij dat wilt - tussen jullie.

Als je je vraag ook niet aan deze mensen durft te stellen, kun je altijd gebruik maken van de kindertelefoon http://www.kindertelefoon.nl/